Riippuu toki paljon perheestä, mutta yleisesti ottaen syödään 4 ateriaa päivässä. Desayuno (aamainen), almuerzo (lounas), merienda (päiväkahvi) ja cena (illallinen). Aamupala syödään sillon kun herätään, lounas on siinä puolenpäivän aikoihin ja se tullaan yleensä syömään kotiin kesken työpäivän, merienda on siinä illalla viiden aikoihin siestalta herätessä ja illallinen sitten siinä yhdeksän kymmenen aikaan. Perheestä riippuu tosi paljon varmasti myös se, että onko se päivän tukevin ateria lounas vai illallinen, mun ekassa perheessä se oli illallinen, tässä perheessä se on lounas.
AAMUPALA
facturas
lätyt dulce de lechen kanssa
LOUNAS
empanadas
fideos
arroz
milanesa
tarta de zapallito
Lounas tullaan yleensä siinä yhden kahden aikaan syömään kotiin töistä ja koulusta. Joinakin päivinä mä tosin joudun viedä eväät kouluun, koska on niin tiukka aikataulu aamun ja iltapäivän tuntien välillä. Lounas riippuu vähän päivästä, että onko aikaa tehdä jotain monimutkaisempaa vai keitetäänkö vaan pasta nopeesti ja syödään se voin ja juuston kanssa. Ja varmasti tässäkin, ihan niinkuin kaikessa on perhekohtasia eroja. Laitoin nyt kuviin muutamia esimerkkejä, joita syödään usein. Ekassa kuvassa empanadas, eli lihapiirakoita. Yleensä käytetään valmistaikinaa, joka muistuttaa voitaikinaa. Perinteinen täyte on jauhelihan, sipulin, oliivien ja keitetyn kananmunan sekä mausteiden seos, mutta yleisiä empanadaseja on myös kinkkujuusto täyte tai kana, kuten myös maissi ja vihannekset. Saa oikeastaan ihan ite päättää mitä haluaa tehdä. Ja näitä saa ostettua monesta paikasta valmiina, ihan niinkuin pizzaakin.
Tokassa kuvassa on pastaa. Täällä syödään paljon pastaa, johtunee varmaan siitä että monella on italialaisia sukujuuria. Ja ihan yksinkertasesti siitä, että se on niin helppo ja nopea tehdä, se on aika halpaa ja antaa vielä hyvin energiaakin. Kastikkeita tehdään ite tai ostetaan valmiina. Riisi on toinen helppo perusruoka, jota tehdään jos ei oo oikein aikaa tai ihan muuten vaan. Ja jotenkin se on niin hyvää! Siihen seataan jotain tuorejuuston tyyppistä juustoa, ja kermasta juustoa, maustetaan ja saatetaan laittaa vielä juustoraastettakin päälle. Ja sit syödään ihan sellaisenaan tai vaikkapa herneisen ja tonnikalan kanssa. Nam. Seuraavassa kuvassa on tosi tyypillinen Argentiinalainen ruoka, milanesa. Eli ohueksi hakattu liha joka on leivitetty ja paistettu joko uunissa, pannulla tai friteerattu rasvassa. Ja se voi olla ihan naudan, possun, kanana tai kalan lihaa. Tyypillisesti syödään ranskalaisten kanssa, jos vaikka syödään ravintolassa, mutta kotona usein salaatin kanssa, tai jos tehdään evääksi, niin tehdään patongista milanesa voileipä. Tosi täyttävää ja hyväää :) Sitten kaikenlaiset piiraat on tosi suosittuja myös. Myydän valmistaikinoita näihinkin, mutta tehdään myös ite. Ja täytteeksi laitetaan vihanneksia, tonnikalaa, kinkkua ja juustoa jne, ihan nyt mitä vaan haluaa. Kaikenlaisia muitakin ruokia lounaaksi syödään ja usein jos esim otan eväitä kouluun, niin teen vaan muutaman voileivän.
MERIENDA
tortas fritas ja mate
alfajores de maizena
alfajores de chocolate
perinteiset pepa-keksit
Vähän niinkuin aamupalakin, merienda on yleensä jotain makeaa pikkupurtavaa teen, kahvin tai maten kanssa. Oikein argentiinalaisittain tottakai maten kanssa. Tossa ekassa kuvassa näkyykin mate, torta firta leipästen kanssa. Ja noi "friteeratut kakkuset" on suolasia, rasvassa paistettuja taikinapaloja, just ihania maten kanssa. Tykkään niistä kauheetsi, mutta ei syödä kauheen usein, koska hei, upporasvapaistaminen ei oo kauheen terveellistä!
Kaks seuraavaa kuvaa on alfajoreja, eli tommosia keksejä, joiden välissä on yleensä dulce de lecheä tai jotain hilloa. Näitä on kaikenmakuisia ja kokoisia ja hintaisia, myydään käsintehtyinä sekä ihan joka kioskissa yksittäispakattuina yleensä nlita suklaaversioita. Helppo ja epäterveellinen välipala ;) Ja viimeseen kuvaan pukkasin pepas, ihan vaan siksi että oon niitä syöny ihan hirveesti, ja tykkään niistä silti. Kaikenlaisia keksejä syödään paljon!
ILLALLINEN
THE asado
pizza
Argentiinalaisesta ruoasta ei voi kertoa mainitsematta ASADOA! Se ei oikeastaan oo mikää ruoka tai ateria, se on rituaali, se on kulttuuri! Se on jotain niin tärkeää argentiinalaisille. Tyypillistä on että sunnuntaisin perhe kokoontuu asadolle. se on siis nimitys vähänniinkuin grillaamiselle, tommosella parilalla esim paistetaan pitkän aikaa lievällä lämpötilalla lihaa ja makkaroita. Ja yleensä hyvin runsaita määriä. Sen lisäksi tehdään yleensä salaatteja ja leipää. Ja sitten syödään vähintään kolme kierrosta, aina vaan lisää ja lisää ja lisää! En ymmärrä miten argentiinalaiset syö niin paljon!? Mutta siis pointtiin, asado on jotain tosi tärkeetä argentiinalaisille, varmasti ruoan lisäksi juts se koko perheen yhdessäolo!
Toinen kuva on pizza, se ei tosiaankaa oo argentiinalainen keksintö, mutta sitä syödään paljon, ja jossain määrin se eroaa suomen pizzoista aika paljon. Pohja on yleensä paksumpi, riiippuen tosin paljon, ja juusto jota käytetään on erilainen. Mutta tosi herkkkkkuja noi pizzat!
Tämä oli nyt tälläinen hyvin vajavainen ruokapostaus, koska en tosiaankaan maininnut kaikkea mitä täällä syödään. Voisin tehdä jälkkäreistä jonku oman kirjoituksensa josku...:D mutta jos vähän jotain kuvaa sais.
alfajores de chocolate... onko oikeesti mitään parempaa?! ei hitto ne on hyviä!! :D (ja varmaan ihan kiitettävästi kaloreitakin jajaja)
VastaaPoista